Zraziki wieprzowe faszerowane pieczarkami
Maria Adamiec z Bydgoszczy
Placówka Kasy Stefczyka w Bydgoszczy
ul. Gajowa 42
Zraziki wieprzowe faszerowane pieczarkami

Opis potrawy

Jest to nasza tradycyjna rodzinna potrawa robiona z polskiej wieprzowiny oraz polskich warzyw. Kujawskie zraziki faszerowane przyrządzane są w naszej rodzinie od pokoleń. Schab z polskiej wieprzowiny , tradycyjnie pieczony, solą i pieprzem dobrze przyprawiony, polskimi pieczarkami nadziewany, z ziemniakami i kapustą podawany, tworzy smak niezapomniany!

Składniki:

Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry (ok. 1 cm) i rozbijamy. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Odstawiamy do lodówki. Pieczarki i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzane masło klarowane wsypujemy pieczarki i cebulę. Podsmażamy około 15 minut. Farsz nakładamy na plastry schabu i zawijamy (spinamy wykałaczkami). Całość podsmażamy, a później dusimy we własnym sosie do miękkości. Podajemy z ziemniakami i młodą szmurowaną kapustą.
Czas przygotowania: ok. 90 minut.