Szpajza cytrynowa
Barbara Roezner z Pstrążnej
Placówka Kasy Stefczyka w Rydułtowach
ul. Ofiar Terroru 49A
Szpajza cytrynowa

Opis potrawy

Szpajza jest znana, popularna i smaczna. To ozdobna i bardzo ceniona potrawa na weselach, na różnych przyjęciach i imprezach. Jest przez wszystkich lubiana. Można ją pięknie udekorować – śmietaną, orzechami, migdałami i owocami.

Składniki:

Przygotowanie:

Trzy łyżki przegotowanej i schłodzonej wody wymieszać z 4 łyżeczkami  żelatyny oraz sokiem z 1½ cytryny i skórką z 2 cytryn. Jajka sparzyć, 4 białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dalej ubijać, dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać bakalie. Na koniec wlać podgrzaną żelatynę.