Śledzie w zalewie
Danuta Szutarska z Gdańska
Placówka Kasy Stefczyka w Gdańsku
ul. Cieszyńskiego 36
Śledzie w zalewie

Opis potrawy

Śledzie bardzo smakowały wszystkim osobom, których poczęstowałam. Curry i spora ilość majeranku sprawia, że sałatka ma oryginalny smak.

Przepis sama wymyśliłam. Ponieważ chciałam poczęstować swoich gości potrawą, której nie znają - stąd przepis na sałatkę.

Przepis na tradycyjną, regionalną polską potrawę:

Zalewa octowa:

Śledzie wymoczyć przez ok. 2 godziny. Potem przełożyć je wraz z cebulą pokrojoną w talarki do zalewy octowej i pozostawić na ok. 1,5 godziny. Namoczyć grzyby i potem je ugotować. Śledzie pokroić na małe kawałki i ułożyć warstwami w salaterce. Na każdej warstwie położyć bardzo drobno pokrojone w kostkę grzyby oraz cebulę (z zalewy) - również pokrojoną w kostkę. Każdą warstwę posypać curry i majerankiem. Na końcu dodać 2-3 łyżki keczupu. Wszystko razem wymieszać. Sałatkę ponownie ułożyć na półmisku i zalać olejem. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.