Ryba w glinie
Helena Serafin z Pstrążnej
Placówka Kasy Stefczyka w Rydułtowach
ul. Ofiar Terroru 49A
Ryba w glinie

Opis potrawy

To dość oryginalny sposób przyrządzania ryby. Dietetyczny i mający właściwości lecznicze, głównie z uwagi na łodyżkę selera.

Składniki:

Przygotowanie:

Pstrągi o wadze około 300-400 g wypatroszyć i opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Po osuszeniu natrzeć przyprawą do ryb i zostawić na 2-3 godziny. Następnie do środka włożyć łodygę selera naciowego i małą marchewkę. Tak przygotowaną rybę oblepić dobrze wymieszaną gliną. Na 2 godziny przed pieczeniem rozpalić ognisko, wytwarzając odpowiednią ilość popiołu drzewnego, w którym pieczone będą ryby. Popiół rozgarnąć tak, aby na spodzie została jego cienka warstwa, na której należy położyć uprzednio przygotowane ryby, przykrywając je resztą popiołu. Piec przez 20 minut. Następnie ryby wyciągnąć, ostudzić i ostukać. Nie należy pozbawiać ich łusek, gdyż odpadną razem z gliną. W glinie piec można każdy gatunek ryb.