Pasztet Polski „Dziadka Jasia”
Maciej Żukowski z Cieplewa
Placówka Kasy Stefczyka w Pruszczu Gdańskim
ul. Wojciecha Kossaka 4
Pasztet Polski „Dziadka Jasia”

Opis potrawy

Dni stają się dłuższe, rodzina zasiada razem przy wielkanocnym stole. Śmiech małych dzieci, skrzypienie starych desek w domu dziadków. Chwila w mojej pamięci zapisana zapachem pieczonego pasztetu, połączona z niezastąpionym humorem dziadka, który szokował współbiesiadników głównym składnikiem posiłku.

Składniki:

Wykonanie:

Mięso ugotować do miękkości, w trakcie dodając warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Wątróbkę sparzyć w wywarze z gotowanego mięsa. Wystudzone mięso, wątróbkę oraz bułkę namoczoną w wywarze z gotowanego mięsa zmieli dwa razy na najdrobniejszym sitku. Wyrobić masę z przyprawami, jajkami i rodzynkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobiony pasztet przełożyć do formy wysypanej bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem pasztet należy schłodzić. Potem pozostaje cieszyć się wspaniałym smakiem.