Paszteciki
Gabriela Kaczmarska z Gdańska
Placówka Kasy Stefczyka w Sopocie
ul. Władysława IV 22
Paszteciki

Opis potrawy

Paszteciki to danie przygotowywane w mojej rodzinie wyłącznie na Wigilię. Dziś zrobiłam wyjątek do konkursu, z czego bardzo ucieszył się małżonek. Zamiast pierogów z kapustą i grzybami na rodzinnym stole były paszteciki. Danie jest wyjątkowe z dwóch powodów. Po pierwsze, jest przekazywane z pokolenia na pokolenie - pamiętam, jak moja prababcia lepiła pierożki w kuchni z babcią i mamą. Teraz robię je ja i córki. Po drugie, gdy mój wtedy narzeczony, teraz mąż, zjadł pierwszy raz pasztecika przygotowanego przeze mnie, zakochał się w nim (we mnie już był) i przez cały wigilijny wieczór jadł tylko paszteciki z barszczem. Powiedział wtedy, że robienie pasztecików wyssałam z mlekiem matki. Każdy, kto spróbuje pasztecika, uzależni się od jego przepysznego smaku i poprosi o dokładkę.

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

Przygotowanie:

FARSZ:
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebulę oczyścić i pokroić; na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i grzyby, doprawić solą i pieprzem; gdy będą gotowe dodać bułkę tartą.

CIASTO:
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dziurę w środku, wbić jajka, wodę, po bokach położyć pokrojone w kostkę zimne masło, posolić; nożem posiekać ciasto do połączenia wszystkich składników. Na koniec zagnieść rękoma w kulę i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, nie używając mąki - jeśli ciasto lepi się do wałka trzeba włożyć je jeszcze do lodówki. Ciasto rozwałkować i złożyć na pół i jeszcze raz na pół, ponownie rozwałkować i złożyć. Czynność powtarzać kilka razy i znowu włożyć ciasto do lodówki na minimum 30 minut - czynność z rozwałkowaniem, składaniem i wkładaniem do lodówki powtarzać kilka razy. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkować na 2-3 mm, szklanką odbić kółka, w każde kółko z jednej strony położyć łyżeczkę farszu grzybowego, drugą stroną przykryć farsz i dokładnie, mocno połączyć końce. Paszteciki położyć na blachę posmarowaną masłem i piec około 20 minut w 200 stopniach. Najlepsze są na drugi dzień. Podawać z barszczem czerwonym.