Naleśniki z rabarbarem
Mieczysław Suchta z Jeleniej Góry
Placówka Kasy Stefczyka w Jeleniej Górze
Różyckiego 4G/9
Naleśniki z rabarbarem

Opis potrawy

Naleśniki to deser wyjątkowo słodki, energetyczny i, jak dla każdego mężczyzny, prosty w przygotowaniu. Szczególnie dla ukochanej osoby.

Składniki (na 10 naleśników):

Nadzienie:

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy mleko i jajko. Potem sól, pieprz i na końcu łyżkę oleju roślinnego.  Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem wlewamy niezbyt dużą ilość ciasta (ma rozlać się po całej patelni). Kiedy naleśnik z wierzchu utraci płynność, to przewracamy go na drugą stronę.

Naleśniki najlepiej smakują, gdy są nieco przypieczone z obu stron.

Rabarbar myjemy i odcinamy twarde końce. Kroimy na małe kawałki. Wkładamy do dużej patelni, wsypujemy cukier i wlewamy sok z pomarańczy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, a po odkryciu dodajemy daktyle i mieszamy, aby odparować nadmiar płynu. Proces kończymy w momencie uzyskania konsystencji konfitury. Uzyskaną konfiturą smarujemy wewnętrzną część naleśnika, dodajemy kawałki brzoskwini, składamy w deskę i podajemy polaną sosem jagodowym.