Kotlety z płatków owsianych
Anna Rewczuk z Białej Podlaskiej
Placówka Kasy Stefczyka w Białej Podlaskiej
ul. Jatkowa 14
Kotlety z płatków owsianych

Opis potrawy

Wraz z tym przepisem zaczęła się moja historia zainteresowania zdrową żywnością. Wyszukuję przepisy, które zawierają zdrowe składniki. Wyeliminowałam z mojej kuchni większość chemicznych przypraw. Uważam, że często przyczyną naszego złego zdrowia jest złe odżywianie. Dlatego cieszy mnie, że taka instytucja finansowa jak Kasa Stefczyka dba nie tylko o nasze finanse, ale i zdrowie.

Składniki:


Przygotowanie:

2 szklanki wody zagotować, wsypać płatki i gotować 3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Przykryć i odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić, smażyć na małej ilości oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do cebuli i smażyć tak długo, aż odparuje woda. Zimne płatki połączyć z cebulą i pieczarkami, dodać jajka, pietruszkę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wyrobić. Formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.
Można podawać na ciepło z sosem np. pieczarkowym. Smakują też zimne.