Jajecznica z drożdżami i pokrzywą
Henryka Siuchnińska z Kościerzyny
Placówka Kasy Stefczyka w Sopocie
ul. Władysława IV 22
Jajecznica z drożdżami i pokrzywą

Opis potrawy

Jest to zapach i smak mojego dzieciństwa. Mam nadzieję, że z tego starego przepisu skorzystają młode mamy i tym samym docenią wartość wielu witamin i mikroelementów, jakie tkwią w drożdżach i pokrzywach. Może właśnie dzięki takim śniadaniom kiedyś tak rzadko chorowaliśmy. Pamiętam, jak w moim rodzinnym domu pokrzywy rosły w doniczkach, wiosną były systematycznie obrywane i dodawane do twarożków, a na zimę mama je suszyła lub zamrażała.

Składniki:


Przygotowanie:

Rozpuścić olej z masłem i dodać pokrojoną pokrzywę. Podsmażyć bardzo krótko. Dodać pokruszone drożdże. Mieszać aż się rozpuszczą i zagotować, aby „zabić drożdże”. Odstawić z ognia, wbić 2 jajka, roztrzepać widelcem i smażyć ciągle mieszając.
Potrawa ma być sypka.