DOMKI Z JAJEK
Marek Michalski z Tucholi
Placówka w Tucholi
ul. Nowodworskiego 3
DOMKI Z JAJEK

Opis potrawy

Potrawa wyjątkowa z tego względu, iż jest łatwa w przyrządzeniu. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na imprezy okolicznościowe :)

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka umyć i ugotować na twardo (obrać ze skorupek).

Szczypior oraz pomidory umyć i osuszyć, marchew obrać i ugotować do miękkości.

Spody jajek ściąć delikatnie tak, żeby można je było stabilnie postawić na talerzu. Z pomidorów odciąć górę i wydrążyć miąższ(części te posłużą nam potem za kapelusze). Kilka gałązek szczypiorku pokroić na  ok. 3centymetrowe kawałki i poprzecinać, ale nie do końca. Resztę drobno pokroić. Z pora powycinać trzy prostokąty na drzwi i trzy kwadraty na okna. Na jajko nałożyć w dwóch miejscach odrobinę keczupu i nalepić na niego okno oraz drzwi, dociskając je palcem w taki sposób, aby naokoło nich powstała ładna otoczka (ramka) z keczupu. Na górę jajka położyć kapelusz z pomidora, na kapelusz dodać łyżeczkę majonezu, a na majonezie umieścić pocięty szczypior. Posiekany szczypior rozsypujemy wokół chatek, polewamy resztą majonezu, a na niego układamy ugotowaną i pokrojoną w kwiatuszki marchewkę. Tak przygotowane jajka możemy delikatnie posolić.